Tony Parker

Tony Parker

Vilijam Entoni „Toni“ Parker (engl. William Anthony “Tony” Parker;; * 17. maja 1982. Briž, Belgija) je francuski profesionalni košarkaš koji trenutno igra za NBA tim San Antonio Spars i francusku reprezentaciju. Parker je odigrao dve godine u francuskom košarkaškom prvenstvu, pre ulaska na NBA Draft 2001. godine. Bio je odabran od strane San Antonio Sparsa i ubrzo je postao njihov pokretač ekipe. Pomaže Sparsima da osvoje četiri NBA prstena, 2003, 2005, 2007 i 2014. Izabran je na 5 puta na NBA Ol-Staru i bio je MVP finala NBA lige 2007. godine.

 

230px-TonyParker82

Pre NBA drafta 2001., Parker je pozvan u letnji kamp San Antonio Sparsa. Trener Sparsa Greg Popovič već ga je nakon desetak minuta hteo poslati kući, ali nakon konsultacija i razmišljanja odlučio je Parkeru pružiti drugu priliku. Izabran je od strane Sparsa u 1. krugu (28.ukupno) NBA drafta 2001. godine. Parker je u svojoj ruki sezoni započeo 77 utakmica i u proseku beležio 9,2 poena, 4,3 asistencije i 2,6 skokova za 29,4 minute po utakmici. 30. novembra 2001., Parker je u utakmici protiv Los Anđeles Klipersa postao tek treći francuski igrač koji je zaigrao u NBA ligi. U igru Sparsa uneo je brži tempo i puno više napadačke igre. Predvodio je klub po broju asistencija i ukradenih lopti.

Parker je u svojoj drugoj sezoni bio startni plejmejker, a u sezoni je odigrao svih 82 utakmice regularnog dela i beležio 15,5 poena, 5,3 asistencije i 2,6 skoka po utakmici. U plejofu Parker nije bio često u početnoj petorci, već su ga menjalu Stiv Ker i Spidi Klakston. U toj sezoni Parker je sa Spursima osvojio svoj prvi NBA prsten.

Tony Parker – Uzivajte!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s