Manu Ginobili

Manu Ginobili

Emanuel David Đinobili (šp. Emanuel Ginóbili; Baija Blanka, 28. jul 1977.) je argentinski košarkaš. Visok je 198 cm i igra na poziciji beka. Trenutno nastupa za NBA ekipu San Antonio Sparsa, kao i za reprezentaciju Argentine. Potiče iz košarkaške porodice, njegov otac Horke je bio košarkaš a kasnije i trener, a braća Leandro i Sebastijan su takođe igrali košarku ali sa dosta manje uspeha. U Argentini je nastupao za dva kluba pre nego što je 1998. došao u Italiju. Dve sezone je proveo u Viola Ređo Kalabriji iz koje je 2000. prešao u Kinder. Dok je nastupao za ovu ekipu dva puta je proglašen najkorisnijim igračem italijanskog prvenstva, a bio je proglašen i za najkorisnijeg igrača finalnog turnira Evrolige. Uvršten je na spisak 50 osoba koje su najviše doprinele Evroligi.

Manu_Ginóbili_(cropped_2)

Izabran je u drugom krugu, kao ukupno 57. pik NBA drafta 1999. godine od strane San Antonio Sparsa. U Italiji je ostao sve do 2002. godine kada odlazi u NBA ligu. Veoma brzo je postao ključni igrač Sparsa sa kojima je osvojio četiri šampionska prstena (2003, 2005, 2007 i 2014). Dva puta je biran u Ol-star tim, prvi put 2005. a zatim i 2011. U sezoni 2007/08. proglašen je za najboljeg šestog igrača lige.

Za reprezentaciju Argentine je debitovao 1998. godine i bio je član reprezentacije koja je na Letnjim olimpijskim igrama 2004. u Atiniosvojila zlatnu medalju. Jedini je igrač koji je tokom karijere uspeo da osvoji Evroligu, NBA šampionski prsten i zlato na Olimpijadi.

Manu Ginobili!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s