Istorija

Michael Jordan

Majkl Džefri Džordan (engl. Michael Jeffrey Jordan; Bruklin, 17. februar 1963) bivši je američki NBA košarkaš, kojeg mnogi smatraju najboljim košarkašem svih vremena.

Majkl Džordan je u NBA ligi proveo 15 sezona sa 30,12 poena po utakmici u regularnoj sezoni (najviše u NBA). Osvojio je šest NBA šampionata sa Čikago bulsima, bio 10 puta najbolji strelac i pet puta najkorisniji igrač lige. Devet puta je izabran u prvu odbrambenu petorku, a tri puta je bio najbolji po broju ukradenih lopti. Od 1983. rekordnih 49 puta se pojavio na naslovnoj stranici časopisa Sports ilustrejted, a 1991. bio je proglašen za sportistu godine po izboru ovog časopisa. Proglašen je 1999. za „najvećeg severnoameričkog sportistu u 20. veku“ po izboru sportskog kanala ESPN, a drugi je na listi najboljih sportista veka po izboru Asošijeted presa. Njegov snažan odraz i zakucavanje sa linije slobodnih bacanja doneli su mu nadimke „Er Džordan“ i „Njegovo vazdušno visočanstvo“

Pre početka sezone 1989/90, tadašnji pomoćni trener Bulsa, Fil Džekson, postao je glavni trener. Tada je predstavio svoj čuveni napad trougao, koji je omogućavao Džordanu da ispolji svoju preciznost, kao i da asistira saigračima, najviše Skotiju Pipenuu i Horasu Grantu. U finalu Istoka ponovo su se našli Bulsi i Pistonsi, i tek posle sedme utakmice Pistonsi su se plasirali u finale. U narednom periodu, Džordan je svu pažnju preusmerio na poboljšavanje igre svojih saigrača; Bulsi su više funkcionisali timski, što je rezultovalo prvom NBA titulom. Preko Pistonsa na Istoku i Lejkersa u finalu, Bulsi su osvojili titulu. Džordan je proglašen za MVP-a lige i MVP-a plejofa. I u naredne dve godine, Bulsi su osvajali titulu. Interesantno je pomenuti prvu utakmicu finalne serije 1992. godine protiv Portlanda. Mnogi su tada osporavali njegov šut za tri poena kao i poredili sa igračem Portlanda Klajdom Drekslerom. On je kao odgovor za poluvreme postigao 35 poena uz 6 ubačenih trojki.

Michael Jordan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s